WK voetbal 2022

  • Berichtcategorie:Sport
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Het Wereldkampioenschap voetbal 2022 is de 22e editie van de FIFA Wereldbeker, een wedstrijd georganiseerd door de FIFA en die de beste nationale teams bij elkaar brengt. Het vindt plaats in Qatar van 21 november tot 18 december 2022, de nationale feestdag van Qatar en een week voor Kerstmis, met een geschatte televisiemarkt van 3,2 miljard kijkers. De ongekende periode waarin het toernooi zal plaatsvinden hangt samen met het klimaat van Qatar en het al te warme weer daar, met name de data waarop de competitie gewoonlijk plaatsvindt (mei-juni-juli).

Voetballers op het voetbalveld

De aanwezigheid van Qatar, automatisch gekwalificeerd als het gastland van de competitie, zet de traditie voort van teams die voor het eerst in de geschiedenis van het WK hun opwachting maken.

Het WK 2022 is de zevende en laatste editie van de wereld met 32 ​​deelnemers (sinds 1998). In 2018 overweegt FIFA echter de mogelijkheid om te anticiperen op de overgang van het toernooi naar 48 teams gepland voor 2026 en het toe te passen in 2022, maar het doet afstand van dit idee vanaf het voorjaar van 2019 vanwege te grote moeilijkheden om te overwinnen om te wijzigen en een organisatie aanpassen die oorspronkelijk was gepland om plaats te bieden aan 32 teams en niet aan 48.

Benaming van het organiserende land

Vijf landen waren kandidaten voor de organisatie van het WK 2022: Australië, Japan, Qatar, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Qatar werd op 2 december 2010 officieel aangewezen als gastland. Door te kiezen voor dit kleine land in het Midden-Oosten blijft de FIFA de geografie van de organiserende landen variëren, nadat ze in 2002 voor Azië (Japan-Zuid-Korea) heeft gekozen. Europa in 2006 (Duitsland), Afrika in 2010 (Zuid-Afrika), Zuid-Amerika in 2014 (Brazilië), dan weer Europa en Azië in 2018 (Rusland).

Een oliestaat, maar vooral ’s werelds grootste exporteur van vloeibaar aardgas, heeft het emiraat alles ingezet op zijn financiële kracht en zijn geografische ligging, in het centrum van een televisiemarkt die het schat op bijna 3,2 miljard kijkers.

Steden en stadions

Om de extreme temperaturen in de regio tegen te gaan, ontwikkelt Qatar een stadionsysteem voor airconditioning. Er zijn plannen om negen nieuwe stadions te bouwen en er nog drie te moderniseren. In het Lusail Iconic Stadium vinden zowel de openingswedstrijd als de finale plaats.

Het Al-Khawr-stadion bevindt zich in Al-Khor, vijftig kilometer ten noorden van Doha. Het heeft een totale capaciteit van 45.330 zitplaatsen, waarvan 19.830 deel uitmaken van een modulair en tijdelijk bovenverdiep. Het Al-Janoub-stadion in Al-Wakrah, in het zuiden van Qatar, heeft een totale capaciteit van 45.120 zitplaatsen. Op de bovenste verdieping komt er een tijdelijke tribune met 25.500 zitplaatsen. Het stadion wordt omringd door grote zonnepanelen en versierd met islamitische kunst.

De stadions Al-Wakrah en Al-Khawr zouden zijn gebouwd, zelfs als het WK niet aan Qatar was toegekend. De tijdelijke tribunes van de bovenste verdiepingen, die aanvankelijk niet gepland waren, zullen in 2022 worden toegevoegd als onderdeel van de receptie van het toernooi. De voltooiing van de werkzaamheden aan het Al-Wakrah-stadion is gepland voor 2018.

De renovatie van het Khalifa International Stadium is in mei 2017 voltooid.

In november 2017 stelde de commissie de bouw voor van een verwijderbaar, transporteerbaar en herbruikbaar stadion, het Ras Abu Aboud Stadium, het eerste in de geschiedenis van een Wereldbeker. Het zal tegen 2020 in de buurt van Doha worden gebouwd met aangepaste containers en ander hergebruikt materiaal. Het stadion zal plaats bieden aan 40.000 mensen op een totale oppervlakte van 450.000 m2.