Sport in Qatar

  • Berichtcategorie:Sport
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Verenigingsvoetbal is de populairste sport in Qatar, zowel qua spelers als toeschouwers. Kort nadat de Qatar Football Association in 1970 lid werd van de FIFA, kwam een ​​van de eerste internationale onderscheidingen van het land in 1981 toen de nationale onder-20-teams van Qatar als runner-up naar West-Duitsland kwamen in de editie van dat jaar van het FIFA World Youth Championship na wordt met 4-0 verslagen in de finale. Op senior niveau heeft Qatar twee edities van de AFC Asian Cup gespeeld; de eerste die komt is de 9e editie in 1988 en de tweede is de 15e editie die in 2011 wordt gehouden. Voor het eerst in de geschiedenis van het land won het nationale voetbalteam van Qatar de AFC Asian Cup in de 2019-editie in de VAE en versloeg Japan 3-1 in de finale. Ze wonnen alle zeven van hun wedstrijden en kregen tijdens het toernooi slechts één doelpunt tegen.

Op 2 december 2010 won Qatar hun WK bod om de FIFA World Cup 2022 te organiseren, ondanks dat ze zich nog nooit eerder hadden geplaatst voor de FIFA World Cup Finals. Lokale organisatoren zijn van plan om 9 nieuwe stadions te bouwen en 3 bestaande stadions voor dit evenement uit te breiden. Het winnende bod van Qatar voor het WK 2022 werd enthousiast onthaald in de Perzische Golfregio, aangezien het de eerste keer was dat een land in het Midden-Oosten was geselecteerd om het toernooi te organiseren. Het bod is echter verwikkeld in veel controverse, waaronder beschuldigingen van omkoping en inmenging in het onderzoek naar de vermeende omkoping. Europese voetbalbonden hebben ook om verschillende redenen bezwaar gemaakt tegen het WK 2022 in Qatar, van de invloed van warme temperaturen op de conditie van spelers tot de verstoring die dit zou kunnen veroorzaken in de kalenders van de Europese binnenlandse competitie als het evenement wordt verplaatst naar plaats in de winter. In mei 2014 werd de Qatarese voetbalfunctionaris Mohammed bin Hammam beschuldigd van het betalen van in totaal £ 3 miljoen aan ambtenaren in ruil voor hun steun voor het bod van Qatar. Een FIFA-onderzoek naar het biedingsproces in november 2014 maakte Qatar echter vrij van elke misstand.

Qatar Emir Cup in 2009

The Guardian, een Brits nationaal dagblad, produceerde een korte documentaire genaamd “Misbruik en uitbuiting van migrerende werknemers die het emiraat voorbereiden op 2022”. Een onderzoek uit 2014 door The Guardian meldt dat arbeidsmigranten die luxueuze kantoren hebben gebouwd voor de organisatoren van het WK 2022, al meer dan een jaar niet zijn uitbetaald en nu illegaal werken vanuit kakkerlakken. Voor 2014 stierven Nepalese migranten die betrokken waren bij de aanleg van infrastructuur voor het WK 2022 om de twee dagen. Het organisatiecomité van Qatar 2022 heeft op verschillende beschuldigingen gereageerd door te beweren dat het organiseren van het WK in Qatar een “katalysator voor verandering” in de regio zou zijn.

Qatar zou naar schatting een voetbalfanbasis van 1,6 miljoen hebben voor het WK 2022. De bouwwerkzaamheden in het land zouden echter tegen het einde van 2021 de beschikbare 37.000 hotelkamers op 70.000 brengen. In december 2019, de Qatari World Bekerfunctionarissen benaderden de leiders van het Glastonbury Festival en de organisatoren van het Coachella-festival om enorme woestijncampings te plannen voor duizenden voetbalfans. De WK-campings aan de rand hadden naar verluidt bars, restaurants, uitgaansgelegenheden en wasgelegenheden met vergunning. Bovendien werden tijdens het toernooi ook twee cruiseschepen gereserveerd als tijdelijke drijvende accommodatie voor bijna 40.000 mensen.

Hoewel voetbal de meest populaire sport is, hebben andere teamsporten aanzienlijk succes geboekt op senior niveau. In 2015 kwam het nationale handbalteam naar voren als tweede in Frankrijk in het Wereldkampioenschap handbal voor heren als gastheren, maar het toernooi werd ontsierd door tal van controverses over het gastland en zijn team. Verder won Qatar in 2014 het wereldkampioenschap in 3×3 basketbal voor heren.

Khalifa International Tennis and Squash Complex in Doha was gastheer van de WTA Tour Championships in vrouwentennis tussen 2008 en 2010. Doha organiseert jaarlijks het WTA Premier-toernooi Qatar Ladies Open. Sinds 2002 organiseert Qatar de jaarlijkse Ronde van Qatar, een wielerwedstrijd in zes etappes. Elk jaar in februari racen de renners zes dagen op de wegen door het vlakke land van Qatar. Elke etappe beslaat een afstand van meer dan 100 km, hoewel de tijdrit meestal een kortere afstand is. Tour of Qatar wordt georganiseerd door de Qatar Cycling Federation voor professionele rijders in de categorie Elite Men.

Het Qatar Army Skydiving Team heeft verschillende skydiving-disciplines die tot de topnaties ter wereld behoren. Het Qatar National Parachute-team treedt jaarlijks op tijdens de nationale feestdag van Qatar en bij andere grote evenementen, zoals het Wereldkampioenschap Handbal 2015. Doha was vier keer de gastheer van het officiële FIVB Volleyball Men’s Club World Championship en driemaal gastheer van FIVB Volleyball Women’s Club World Championship. Doha een keer Host Asian Volleyball Championship.

De Grand Prix van Qatar, ook bekend als de Qatar MotoGP, is een motorsportrace die sinds 2004 wordt verreden en meetelt voor het wereldkampioenschap wegrace. Het evenement vindt plaats op het Losail International Circuit in de buurt van Doha.

MotoGP Losail

In 2008 werd de race in de avonduren met kunstlicht verreden en was daarmee de eerste nachtrace in de geschiedenis van het wereldkampioenschap.